сряда, 20 юни 2012 г.

Sous le ciel de Paris...S'envole une chanson

           

                 Плановете бяха да прекараме три дни във френската столица и в последствие да я напуснем през Реймс към Нанси и Страсбург. За съжаление не успяхме да се срещнем с доста приятели във Франция,тъй като месецът беше август и съответно моретата,роднинските посещения и виждания със стари приятели течаха с пълна сила.

                В случай,че искате да се придържате към централната част на града,уверявам ви, 3 дни ще са ви напълно достатъчни за всичко,което искате да посетите,но в случай,че сте малоумници като нас,които нямат насита и искате да обикаляте из целия град,из мръсните и любопитни квартали,стигайки до възможно най-много непопулярни места,то тогава ще е най-добре да си изградите някаква схема на придвижване и план,по който да вървите,иначе ще ви се наложи безсмислено да кръстосвате града наляво-надясно. Имаше много неща,до които искахме да се докоснем и огромна част от тях не бяха в центъра,тъй че имахме два вариант - или да пътуваме честичко с метро,което да ни 'разнася' бързо и експедитивно из града или да спим възможно най-малко и да взимаме големи разстояния пеша,които да ни дадат още по-ясна представа за местата,през които минаваме. Избрахме второто. Първо обожаваме да ходим пеша и второ - благодарение именно на тези крачкомобилни придвижвания срещнахме невероятни хора и места,до които нямаше как по друг начин да се докоснем.

                Нека започнем с няколко от нещата,които всеки би могъл да посети. Музеи в Париж - с лопата да ги ринеш. Някои са огромни и световноизвестни,а други са малки,чаровни,скътани от широките булеварди и често работейки два дни в седмицата . Само личните ви интереси и пристрастия към определени области могат да ви насочат към определени музеи,но мога да споделя с вас тези,до които ни се докоснахме и определено заслужават внимание.

                Ако попаднете през Юли- Август в Париж,имайте предвид,че  сериозен брой от музеите са в дългичка почивка и за да не се окажете разочаровани на входа помолете в някое от туристическите бюра да ви информират за работното време и отпуските на музите,които сте си набелязали.                 Музей на модата http://www.lesartsdecoratifs.fr/english-439/mode-et-textile-740/ Музеят се намира буквално зад Лувъра и е изключително лесен за откриване.



                Musee des Arts et Metiers / blogger ми се муси при наличието на ударенията :/ /
http://www.arts-et-metiers.net/musee.php?P=226&lang=ang&flash=f

                Музеят Гиме,посветен на азиатското изкуство/ Giumet Musee / - Един от най-страхотните музеи,в които някога съм влизал. Изцяло отдаден на азиатското изкуство от целия континент- от Япония до Ирак. Най-голямото средище на азиатското изкуство,извън континента.  Ако се интересувате от тематиката,ще бъде истинска трагедия да не се докоснете то това уникално място http://www.guimet.fr/fr/


Музеят Гиме
  http://www.musee-afriqueoceanie.fr/ Музей,посветен на африканското изкуство и наследството на зона Океания.
              
                Музей на картите за игра - http://www.issy.com/statiques/musee/index.html Единственият във Франция и безумно любопитен,ако се вълнувате от история,карти,хазарт,покер и т.н.

                Музей на еротиката - http://www.musee-erotisme.com/fichiers/home.php?lang=en Шарено,цветно и страшно готино място. Не пропускайте.

                Музей на магията . http://www.museedelamagie.com/ Мъничък музей,сравнително рядко посещавам. ОТБЕЛЕЖЕТЕ си,че работи единствено сряда,събота и неделя от 14 до 19 часа,включително юли и август.


                Музеят на Едит Пиаф - 
                Музеят на куклите : 
http://www.museedelapoupeeparis.com/?lang=fr Шантаво и любопитно местенце. Има страхотни избработки и ретро-кукли . Работи от вторник до събота от 10 до 18 часа.

                Musee de la Vie Romantique . http://www.paris.fr/loisirs/musees-expos/musee-de-la-vie-romantique/p5851  Изключително малък музей,помещаващ се в бивш хотел от 1830 година. Не съм сигурен,че може да се нарече точно музей,но несъмнено е място,което си заслужава посещението^^


Musee de la Vie Romantique


Musee d'Art Naif,Paris.

                Musee d'Art naif - http://www.hallesaintpierre.org/  Музеят е изцяло базиран върху наивизма и имайки предвид колко рядко може да откриете подобни прояви е прекрасно да наминете.

              Избрах да отбележа именно тези музеи главно поради факта,че не са особено популярни и често биват пропускани за сметка на музеите-мастодонти.  Списък на други музеи,на които може да обърнете внимание:

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris - Модерната история на града
Musée National d'Art Moderne - Музей за модерно изкуство. Център Жорж Помпиду
Musée Carnavalet - Музей,посветен на историята на Париж
Musée Bible et Terre Sainte- изключително малък музей,посветен на Библията и историята на християнството. Работи единствено събота следобед. 
Maison de Balzac - Къщата на Балзак
Catacombes de Paris - Небезизвестните парижки катакомби.
Musée du Cinema - Музей,посветен изцяло и единствено на киното!
Salon Frédéric Chopin - Мъничък музей,отдаден на Фредерик Шопен
Musée du Vin- Музей на виното.
Espace Dalí- Местенце,в което бихте могли да се докоснете до някои изключителни творби на Салвадор Дали.
Musée du Fumeur - Музей,посветен на тютюнопушенето и пушенето на каквото и да било,когато и да било в историята.
Musée Rodin- Шокиращо! Музей на Роден...


      Градът е многоцветен и шарен и единствено вие бихте могли да решите какво търсите и желаете да получите. Нашето решение беше да не спираме да се движим из целия град,да се докоснем до многообразието му и различните му социални нива и особености. Е,спряхме се и на една-две запланувани и чаровни спирки като на пример :


Поздрав и усмивка за всеки,който го познае  =)

              Първият ден/нощ след събуждането ни в стаята беше последван от 17-часов преход в различни краища,скътани ъгълчета,гледки и срещи,далеч по-различни от широко рекламираните.  Не бъдете туристи,създайте свой собствен маршрут,свои забележителности,информация за които да не слушате със слушалки на ушите,избирайки езика,който говорите... Търсете и не се оставяйте на чуждия избор кое и защо би ви харесало. Това не се отнася единствено за Париж,а за всеки град,в който попаднете и имате поне няколко часа,в които да избягате от задълженията си. Прекрасно е да се ровиш в един град,сякаш е стар непочистван от години таван,в който имаш шанса да откриеш безкрайно количество от непознати съкровища и места.

            Ако се решите на нощни преходи,които в доста отношения ще са далеч по-приятни от дневните,имайки предвид потоците организирани туристически групи и огромния брой коли и автобуси,вземете под внимание,че в града се срещат често,но за сметка на това доста,скитници и бездомници... Фаворит,обаче за мен си остана един симпатяга,сладко настанил се с кучето си в двуместна палатка Quechua директно на тротоара в 13 arrondissement. Подавайки си главата навън,човекът ни помаха с усмивка и отново легна до хмх,едва ли домашния си любимец,по-скоро приятеля си.

             През тези три дни плащахме по 25 евро на човек на вечер практически единствено за да има място,където да поспим за няколко часа и да не се движим постоянно със стопаджийските раници. Нямахме никакво желание да си губим времето в спане,както се старая да правя и в София всъщност =)

             Жестоката среднощна лятна буря с гръмотевици и порен дъжд,после град,а после отново дъжд,която ни завари без чадър и на около 2-3 часа път  от раниците ни, единствено ни разхлади,зарадва и  вдъхнови за :


Fucking good taste of music 

 След малко повече от 80 часа (колко малко звучи така погледнато) в Париж,трябваше да поемем пътя към вкъщи. Имахме идея той да е по-кратък и бърз,в сравнение с този от първата половина на пътешествието. Решихме да не оставаме последната нощ в мотела,а да я прекараме отново под открито небе,разхождайки се с надеждата алчно да издирим нови,шантави емоции и спомени^^

              Нощта напредваше и не след дълго започна да отстъпва своето надмощие,позволявайки на слънцето да завзема нови територии от света,губейки други в обратния му край. Изпратихме Луната,посрещнахме изгрева,взехме си сбогом с любимата ни Gare de Lyon и стартирахме приключението,което се надявахме щеше да ни доведе у дома.

0 коментара:

Публикуване на коментар